top of page
Waar moet mijn huis aan voldoen?
HZ-3.png

Waar moet mijn huis aan voldoen?

Ben je je aan het oriënteren op het kopen van een huis, maar weet je nog niet zo goed wat je wilt? Het is belangrijk om een lijstje te maken met dingen die jij belangrijk vindt aan een nieuwe woning. In dit artikel helpen we jou om dit lijstje te maken door je te laten nadenken over een aantal belangrijke vragen. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker het wordt om een huis te vinden dat voldoet aan jouw eisen en wensen.

Waarom wil je verhuizen?

Allereerst is het goed om jezelf de vraag te stellen wat de belangrijkste reden is dat je wilt verhuizen. Wat mis je in je huidige huis? Mis je een tuin? Vind je het vervelend dat je nergens (gratis) kan parkeren in de buurt? Mis je een extra slaapkamer of opbergruimte? Wil je dichterbij je werk of familie wonen?

Hoe zie je de toekomst?

Ben je van plan om een gezin te stichten of is er gezinsuitbreiding op komst en ben je op zoek naar extra slaapkamers? Wil je meer huisdieren en heb je daarvoor meer ruimte nodig? Wil je je eigen praktijk of kantoor aan huis starten? Of wil je tot na je pensioen blijven wonen in je nieuwe huis? Door rekening te houden met je toekomstwensen, zorg je dat je een langere periode prettig kunt wonen in je nieuwe huis. Je voorkomt ook dat je op korte termijn weer moet verhuizen.

Waar wil je wonen?

De locatie waar je woont is enorm belangrijk voor je woonplezier. Iedereen vindt andere dingen belangrijk aan de locatie een huis. Wil je bijvoorbeeld liever in het centrum van een stad wonen of juist op een rustige plek aan de rand van een stad of in een dorp. In welk soort buurt wil je wonen? Is het belangrijk dat er scholen, sportclubs, cafés of een winkelcentrum in de buurt zitten? Hoe dicht wil je bij je werk of familie wonen? Heb je een auto en wil je gratis kunnen parkeren voor de deur? Of maak je gebruik van het openbaar vervoer en is het belangrijk dat er een bushalte of treinstation in de buurt is?

Wat voor huis zoek je?

Naast de locatie van je nieuwe huis, speelt ook het type woning een rol in je zoektocht. Hoe groot moet je nieuwe woning zijn? Hoeveel kamers, hoeveel vierkante meter? Wil je een appartement of een eengezinswoning? Is een buitenruimte belangrijk, en wil je dan een tuin of is een balkon ook goed? Zoek je een huis in een bepaalde bouwstijl, bijvoorbeeld een jaren dertig woning? Wil je een bestaand huis of juist nieuwbouw? Of moet de woning levensloopbestendig zijn? Of ben je op zoek naar een bijzonder huis, bijvoorbeeld een monumentaal pand, woonboot of renovatie van een oude winkel, kerk, kantoor of watertoren?

Wil je klussen aan je nieuwe huis?

Wil je een instapklare woning of een klushuis? Misschien ben je zelf handig of heb je voldoende budget om het huis te laten verbouwen. Het voordeel van een kluswoning is dat er minder concurrentie is met andere kopers. Daarnaast kan je de woning ook helemaal op jouw manier inrichten. Het nadeel is dat het veel tijd en geld kost.

Maak een prioriteitenlijst

Een huis vinden die aan al je eisen en wensen voldoet, is vaak erg lastig. Het is daarom een goed idee om een lijst te maken met al jouw eisen en wensen voor je nieuwe huis. Kies vervolgens een top 3 van je woonwensen. Bijvoorbeeld: het aantal reisminuten naar je werk, het aantal kamers en een tuin. Alle andere wensen zijn ook belangrijk, maar daar kan je eventueel concessies op doen als in ieder geval je top 3 aanwezig is.

Laatste nieuws

@huisabc op instagram

bottom of page