top of page
Verzekeringen regelen kopen huis
HK - 8.png

Verzekeringen regelen

Om je woning en je hypotheek goed te beschermen, zijn er aantal verzekeringen die aanbevolen of zelfs verplicht zijn, zoals de opstalverzekering. Daarnaast kan je ook je inboedel verzekeren of een verzekering afsluiten voor het geval je komt te overlijden. Lees in dit artikel meer over de verschillende type verzekeringen en welke er verplicht zijn voor het kopen van een huis.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) verzekerd je tegen schade die je woning oploopt bij bijvoorbeeld inbraak, brand of storm. Let op: met een opstalverzekering is alleen je huis verzekerd, niet je inboedel. Daarvoor kan je een losse inboedelverzekering afsluiten. Als je een appartement koopt, is de opstalverzekering meestal centraal geregeld met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Een opstalverzekering is verplicht als je een koophuis hebt met hypotheek.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering verzekerd je tegen schade aan je inboedel. Inboedel is een verzamelbegrip voor alles wat zich in of aan je woning bevindt. Bijvoorbeeld: meubels, schilderijen, gordijnen. Tip: sluit je inboedelverzekering af bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als de opstalverzekering. Zo voorkom je in het geval van schade dat er discussie ontstaat over welke verzekeraar de schade moet betalen. Een inboedelverzekering is niet verplicht voor het afsluiten van een hypotheek, maar is wel aan te raden.

Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorg je ervoor dat je partner, kinderen of erfgenamen niet in de financiële problemen komen als je komt te overlijden. Je erfgenamen krijgen dan namelijk een uitkering, waarvan ze bijvoorbeeld de hypotheek kunnen blijven betalen, zodat ze niet hoeven te verhuizen. Je kan de overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij het regelen van je hypotheek. Als je een hypotheek met NHG hebt, is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Ook in andere gevallen kan een bank dit als eis stellen. Het biedt de bank namelijk de zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die jij, je kind of je huisdier per ongeluk hebt veroorzaakt aan de spullen van een ander. Je bent ook verzekerd voor de schade als iemand gewond raakt.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Bijvoorbeeld als er een conflict ontstaat over het koop- of huurcontract, als er gebreken zijn aan je nieuwe huis of als er een burenruzie uit de hand loopt.

Woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering ben je (deels) verzekerd als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Met het bedrag dan wordt uitgekeerd in dat geval, kan je je hypotheek (deels) blijven betalen. Als je in loondienst werkt, ben je hiervoor vaak al verzekerd via je werkgever. Dit kan je opvragen bij je werkgever.

Tip: autoverzekering aanpassen

Als je gaat verhuizen, is het vaak voordelig om opnieuw je autoverzekering te vergelijken. Autoverzekeringen houden namelijk rekening met je postcode voor de risico inschatting, en dat kan flinke gevolgen hebben voor je premie.

Meest gestelde vragen

Waar moet je voor verzekerd zijn?

Bij het kopen van een huis dien je verplicht een overlijdensrisico-, inboedel- en opstalverzekering af te sluiten. Niet verplicht, maar wel aanbevolen is een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering.


Welke verzekeringen verplicht zijn om af te sluiten bij de hypotheek?

De woonhuisverzekering (opstalverzekering) is verplicht bij het aangaan van een hypotheek. Het verzekeren van de inboedel is niet verplicht, maar wel noodzakelijk. Beide verzekeringen sluit je af om de kosten te dekken van materiële schade zoals een brand- of blusschade.


Wat betaal je voor een opstalverzekering?

De hoogte van de kosten (premie) is afhankelijk van de regio waar je woont, de hoogte van het eigen risico, herbouwwaarde van het huis, de gekozen dekking en het type woning. Vereniging Eigen Huis berekende dat een consument gemiddeld € 1,30 per € 1.000 aan verzekerd bedrag per jaar betaald. Als jou huis een herbouwwaarde van € 350.000 heeft betaal je € 455 per jaar.


Heb ik een inboedelverzekering nodig?

Ja, je kan eigenlijk niet zonder. Bijvoorbeeld bij schade ten gevolge van brand of water kan je altijd terugvallen op de verzekering.


Is een inboedelverzekering verplicht?

Nee, maar welk sterk aanbevolen.

Wat is een glasverzekering?

Hiermee verzeker je het glas wat in je huis is opgenomen. Denk aan ramen, deuren, douchecabines of lichtkoepels. Daarnaast is de verzekering ook van toepassing op bijgebouwen zoals je schuur.


Is een glasverzekering verplicht?

Vaak is deze standaard onderdeel van de opstalverzekering. Een glasverzekering is voor een koophuis niet verplicht, maar wel aanbevolen. Het vervangen van glas is kostbaar.
 

Wat is een woonhuis verzekering?

Bijvoorbeeld als een brand, inbraak of storm schade veroorzaakt in huis ben je daarvoor verzekerd. De kosten voor het herstellen van de schade worden dan vergoed. Dit is inclusief schuur, garage en tuin.


Wat is een opstalverzekering VvE?

De Vereniging van Eigenaren (VVE) is de naam van de gezamenlijke groepseigenaren in een complex. Vanuit de VVE wordt er veelal een opstalverzekering afgesloten voor het hele gebouwd, zodat niet iedere bewoner zelf een verzekering hoeft af te sluiten.

Laatste nieuws

@huisabc op instagram

Anker 1
bottom of page