Verzekeringen regelen

Om je woning en je hypotheek goed te beschermen, zijn er aantal verzekeringen die aanbevolen of zelfs verplicht zijn, zoals de opstalverzekering. Daarnaast kan je ook je inboedel verzekeren of een verzekering afsluiten voor het geval je komt te overlijden. Lees in dit artikel meer over de verschillende type verzekeringen en welke er verplicht zijn voor het kopen van een huis.

Opstalverzekering

 

Een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) verzekerd je tegen schade die je woning oploopt bij bijvoorbeeld inbraak, brand of storm. Let op: met een opstalverzekering is alleen je huis verzekerd, niet je inboedel. Daarvoor kan je een losse inboedelverzekering afsluiten. Als je een appartement koopt, is de opstalverzekering meestal centraal geregeld met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Een opstalverzekering is verplicht als je een koophuis hebt met hypotheek.

Inboedelverzekering

 

Een inboedelverzekering verzekerd je tegen schade aan je inboedel. Inboedel is een verzamelbegrip voor alles wat zich in of aan je woning bevindt. Bijvoorbeeld: meubels, schilderijen, gordijnen. Tip: sluit je inboedelverzekering af bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als de opstalverzekering. Zo voorkom je in het geval van schade dat er discussie ontstaat over welke verzekeraar de schade moet betalen. Een inboedelverzekering is niet verplicht voor het afsluiten van een hypotheek, maar is wel aan te raden.

Overlijdensrisico-verzekering

 

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorg je ervoor dat je partner, kinderen of erfgenamen niet in de financiële problemen komen als je komt te overlijden. Je erfgenamen krijgen dan namelijk een uitkering, waarvan ze bijvoorbeeld de hypotheek kunnen blijven betalen, zodat ze niet hoeven te verhuizen. Je kan de overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij het regelen van je hypotheek. Als je een hypotheek met NHG hebt, is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Ook in andere gevallen kan een bank dit als eis stellen. Het biedt de bank namelijk de zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald.

Aansprakelijkheids-verzekering

 

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die jij, je kind of je huisdier per ongeluk hebt veroorzaakt aan de spullen van een ander. Je bent ook verzekerd voor de schade als iemand gewond raakt.

Rechtsbijstand-verzekering

 

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Bijvoorbeeld als er een conflict ontstaat over het koop- of huurcontract, als er gebreken zijn aan je nieuwe huis of als er een burenruzie uit de hand loopt.

Woonlasten-verzekering

 

Met een woonlastenverzekering ben je (deels) verzekerd als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Met het bedrag dan wordt uitgekeerd in dat geval, kan je je hypotheek (deels) blijven betalen. Als je in loondienst werkt, ben je hiervoor vaak al verzekerd via je werkgever. Dit kan je opvragen bij je werkgever.

Tip: Autoverzekering aanpassen na verhuizing

 

Als je gaat verhuizen, is het vaak voordelig om opnieuw je autoverzekering te vergelijken. Autoverzekeringen houden namelijk rekening met je postcode voor de risico inschatting, en dat kan flinke gevolgen hebben voor je premie.