Als je een hypotheek gaat afsluiten, vraagt de bank je meestal om een taxatierapport. Let op: banken kunnen bepaalde voorwaarden stellen aan een taxateur. In dit artikel lees je tips en informatie over het taxatierapport, het kiezen van een taxateur en de alternatieven, zoals een modelmatige taxatie.
Waarom taxatie nodig?
Taxatie betekent waardebepaling. Met behulp van een taxatie kan je dus te weten komen wat de waarde is van een huis. Dit is handig voor jezelf, maar het wordt ook vaak gevraagd door de bank of geldverstrekker. De hoogte van de hypotheek hangt namelijk niet alleen af van je inkomen, maar ook van de waarde van het huis. Tegenwoordig mag de hypotheek maximaal 100% van de marktwaarde van je woning zijn. Tip: geef bij de taxateur het doel aan van de taxatie. Vertel aan de taxateur welke waarde je nodig hebt om de hypotheek rond te krijgen.
Je kan ook een taxatie laten uitvoeren als je de woning wilt gaan verbouwen en daar extra hypotheek voor nodig hebt. De taxateur kan dan de verbouwingsplannen en -kosten beoordelen en op basis daarvan de waarde van de woning na de verbouwing vaststellen.
Je hebt niet altijd een taxatierapport nodig, soms volstaat een modelmatige taxatie, afhankelijk van de eisen van de geldverstrekker. Een hypotheek met NHG vereist altijd een taxatierapport, in dat geval volstaat een modelmatige taxatie niet.
Wat doet een taxateur?
Een taxateur is degene die de taxatie uitvoert. De taxateur maakt een afspraak op locatie, en inspecteert de woning om de waarde te bepalen. Alle bevindingen worden opgenomen in het taxatierapport. Let op: een taxatierapport is geen bouwkundige keuring. Een bouwkundige keuring is een los rapport, waarin de gebreken en herstelkosten staan van de woning. De volgende factoren worden onder andere meegenomen bij de bepaling van de waarde van de woning:
-
De inhoud en oppervlakte van de woning
-
De functionele indeling van de kamers
-
De constructie en gebruikte materialen, en de kwaliteit daarvan
-
De staat van onderhoud
-
De staat van de badkamer en keuken
-
De mate van energiezuinigheid (isolatie, zonnepanelen, etc.)
-
De aanwezigheid van een buitenruimte (tuin of balkon)
-
Het soort buurt waarin het huis staat
-
Het type huis (appartement, hoekwoning, tussenwoning)
-
De marktsituatie
Waar moet ik op letten als ik een taxateur inschakel?
Een taxateur moet onpartijdig zijn. Daarom mag een taxateur niet jouw aankoopmakelaar zijn, en ook niet de makelaar van de verkoper of een familielid.
Een geldverstrekker kan ook eisen stellen aan de taxatie. Vraag daarom altijd eerst aan je geldverstrekker welke eisen er gelden, anders kan de taxatie ongeldig worden verklaard. Veel gestelde eisen aan taxateurs zijn:
-
De afstand van de vestigingslocatie van de taxateur tot het huis. Afhankelijk van hoe dichtbevolkt het gebied is, kan de eis variëren van 10 km (in de stad) tot 30 km (op het platteland). Hiermee wordt geborgd dat de taxateur voldoende lokale kennis heeft
-
Het taxatierapport mag vaak niet ouder zijn dan 6 maanden.
-
Het taxatierapport moet gevalideerd worden door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Veel taxateurs zijn hierbij aangesloten, maar let hier goed op.
Wat kost een taxateur?
Een taxatierapport kost ongeveer 400 tot 600 euro. Vergelijk dus verschillende taxateurs en vraag offertes op, zo kan je geld besparen. De kosten voor een taxatierapport kan je niet meefinancieren met je hypotheek, maar zijn wel aftrekbaar bij de belasting.
Hoe vind ik een goede taxateur?
Via taxatietarieven.com kan je eenvoudig verschillende taxateurs vergelijken bij jou in de buurt.
Modelmatige taxatie
Een officiële taxatie is niet altijd verplicht voor het afsluiten van een hypotheek. Een modelmatige taxatie is een goedkoop alternatief dat je online kan bestellen en is in enkele minuten klaar. De taxatie wordt dan gedaan op basis van verzamelde gegevens en statistische analyses. Er komt dan dus geen taxateur om het huis te bekijken. Er zijn wel een aantal aanvullende eisen:
-
De benodigde hypotheek moet lager zijn dan 90% van de getaxeerde waarde
-
De koopsom mag niet hoger zijn dan 750.000 euro
Voor een hypotheek met NHG is een modelmatige taxatie niet toegestaan.
Nieuwbouwwoning
Als je een nieuwbouwwoning koopt via een projectontwikkelaar, heb je geen taxatierapport nodig. Als je zelf een perceel koopt om er een huis op te laten bouwen, dan heb je wel een taxatierapport nodig.
Meest gestelde vragen
Heb je een taxatierapport nodig voor een hypotheek?
Meestal is een taxatierapport verplicht als je een huis gaat kopen. Indien het verplicht is, wordt dit een gevalideerde taxatie genoemd. Deze is nodig bij het aanvragen van een hypotheek of verzekering.
Is taxatie verplicht bij aankoop woning?
Meestal eist een hypotheekverstrekker een taxatierapport voordat deze een lening verstrekt. Indien de aangevraagde hypotheek niet hoger is dan 75% van de WOZ waarde is een taxatie niet verplicht. Ook is een taxatie niet verplicht bij een nieuwbouwwoning.
Wat is een taxatie van een woning?
Het taxatierapport wordt gebruikt om de marktwaarde van het huis te bepalen. Daarvoor dient het rapport volledig ingevuld te zijn en dienen de hiervoor benodigde gegevens ingevuld te zijn. Alleen door Stichting WEW erkende instituten worden erkend.
Hoe lang is een taxatie van een huis geldig?
Geldverstrekkers eisen meestal dat een taxatierapport niet ouder is dan 6 maanden, enkele hanteren 3 maanden.
Hoe recent moet een taxatierapport zijn?
Het taxatierapport mag niet ouder dan 3 tot 6 maanden oud zijn om geaccepteerd te worden voor een hypotheek of verzekering. Dit is afhankelijk van de geldverstrekker.
Wie betaalt de taxatiekosten?
Afhankelijk hoe het huis verkocht wordt, is dat meestal de koper (kosten koper). De taxatiekosten mag de koper aftrekken van de belasting.