top of page
Nieuwbouw of bestaande bouw?
HZ-4.png

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Wil je een huis gaan kopen, maar twijfel je nog tussen een nieuwbouw of bestaande woning? Er zijn verschillende voordelen en nadelen voor beide opties. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met de voordelen en nadelen voor nieuwbouw en bestaande bouw. Bepaal vervolgens wat voor jou belangrijk is.

 

Nieuwbouw

Voordelen van nieuwbouw

  • Je kan alles zelf bepalen. De indeling van je huis, welke keuken en badkamer erin wordt gezet, waar je de stopcontacten laat plaatsen en hoe je de tuin gaat indelen.

  • Een nieuwbouwhuis is energiezuinig en heeft een goed energielabel. Dat betekent niet alleen dat je huis goed geïsoleerd is en beter is voor het milieu, maar het scheelt ook in je portemonnee. Daarnaast kan je vaak ook meer lenen met je hypotheek als je huis duurzaam is.

  • Weinig onderhoud. Nieuwbouw is vanzelfsprekend helemaal nieuw, er is daarom de eerste jaren weinig onderhoud nodig. Dat bespaart je een hoop kosten en zorgen.

  • Minder extra kosten. Nieuwbouw koop je meestal vrij op naam. Dat betekent dat je geen kosten koper, zoals overdrachtsbelasting en makelaarskosten, hoeft te betalen. Dat scheelt veel geld. Je moet nog wel de kosten voor hypotheekadvies, notaris, opleveringskeuring en eventueel bouwrente betalen.

Nadelen van nieuwbouw

  • Nieuwbouw heeft vaak hogere huizenprijzen dan vergelijkbaar bestaand aanbod. Daarnaast worden ze vaak kaal opgeleverd. Alles wat je wilt aanpassen, is meerwerk en kost extra geld. Bijvoorbeeld een andere keuken of badkamer, een extra stopcontact in de woonkamer of een buitenkraan. Dat betekent dat je meer eigen geld nodig hebt, omdat je het niet volledig mag meefinancieren met je hypotheek.

  • Bij het kopen van een nieuwbouwwoning, is er vaak sprake van dubbele lasten. Nadat je een nieuwbouwhuis hebt gekocht, kan het een half tot twee jaar duren voordat het wordt opgeleverd. Je woont dan nog in je oude huis en betaalt daarvoor je hypotheek of huur. Daarnaast moet je ook al de hypotheekrente en aflossing voor het nieuwe huis gaan betalen.

  • Je moet beslissen op basis van tekeningen. Je kan dus geen bezichtiging doen van je nieuwe huis. Veel mensen vinden het moeilijk om zich voor te stellen hoe het er uiteindelijk gaat uitzien.

  • Er is een beperkt aanbod nieuwbouwhuizen, zeker in vergelijking tot het aanbod bestaande woningen. Er wordt ook niet op elke locatie nieuw gebouwd. Daardoor heb je minder keuze.

  • Loting. Nieuwbouwhuizen worden vaak per loting toegewezen. Je kan dus pech hebben als je favoriete huis aan iemand anders wordt toegewezen.

 

Bestaande bouw

Voordelen van bestaande bouw

  • Je kan de woning bezichtigen, in tegenstelling tot een nieuwbouwhuis, waar je je beslissing moet maken op basis van een tekening. Het bezichtigen van een huis geeft snel een goede indruk of je je thuis voelt in de woning. 

  • Er is een groot en gevarieerd aanbod van bestaande woningen. Je kan daardoor kiezen of je juist in het centrum van een stad wilt wonen of juist ergens op het platteland. Ook zijn er tal van verschillende bouwstijlen waar je uit kan kiezen.

  • Je kan snel verhuizen. Je hoeft niet te wachten op de bouw van de woning en kan er in zodra de verkopers zijn vertrokken en de leveringsakte is getekend bij de notaris. Meestal zit er maar een paar maanden tussen de aankoop en de overdracht. Tenzij je nog veel moet verbouwen, omdat je een kluswoning hebt gekocht.

  • Je kan kiezen voor een huis met karakter en sfeer. Veel mensen houden bijvoorbeeld van de jaren ‘30 woningen, met hun typische glas in lood ramen, schuifdeuren, en plafondbalken. Daarnaast zijn bestaande wijken vaak al meer ontwikkeld en meer groen. Je woont dus niet de eerste jaren nog in de bouwput.

  • Je kan vaak roerende zaken overnemen. Zit er bijvoorbeeld een mooie inbouwkast in de woning? Grote kans dat je die kan overnemen, evenals de vloer of houtkachel. Dat is toch handig en bespaart je kosten en gedoe.

Nadelen van bestaande bouw

  • De indeling staat al vast. Je kan de indeling van de kamers, keuken, badkamer en stopcontacten niet eenvoudig aanpassen. Als je het toch wilt aanpassen zijn het vaak kostbare verbouwingen.

  • Je moet naast de koopsom ook de zogenaamde kosten koper (k.k.) betalen. Hieronder vallen overdrachtsbelasting, makelaarskosten en taxatiekosten. Bij nieuwbouw hoef je deze kosten niet te betalen.

  • Bestaande bouw heeft vaak een minder goed energielabel. Dat betekent dat de huizen minder goed geïsoleerd zijn. Dat zorgt er dus ook voor dat je meer moet stoken om je huis warm te krijgen en dat voel je weer in je portemonnee. 

  • Je hebt met bestaande bouw eerder en vaker te maken met onderhoudskosten, afhankelijk van het bouwjaar van de woning.

  • Als de vorige eigenaar een eigenzinnige smaak had die jou niet aanstaat of de badkamer en keuken verouderd zijn, zal je de woning grondig moeten verbouwen. Ook kan er achterstallig onderhoud zijn, bijvoorbeeld slecht schilderwerk, rotte kozijnen, verouderde elektra, etc. Je kan een bouwkundige keuring laten uitvoeren om achter de verborgen gebreken te komen.

Laatste nieuws

@huisabc op instagram

bottom of page