Koopcontract

De verkopende partij heeft jouw bod geaccepteerd, gefeliciteerd! Nu kan het voorlopig koopcontract worden opgemaakt. Een koopcontract (ook wel koopovereenkomst of koopakte genoemd) is nodig, omdat een mondelinge overeenkomst tussen particulieren niet rechtsgeldig. Wat is belangrijk om hierover te weten?

Wat staat er in een koopcontract?

 

In het koopcontract staat precies wat je met de verkopende partij bent overeengekomen met betrekking tot de aankoop en verkoop van de woning. Zoals de koopsom en de datum van de overdracht, maar ook de eventuele ontbindende voorwaarden, zoals voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring, en wanneer deze verlopen. 

 

Vaak wordt er ook een lijst met roerende zaken opgenomen die je kan overnemen. Hierin staan duidelijke afspraken over de spullen die je van de vorige bewoner kan overnemen en welke spullen de verkoper juist meeneemt. Neem je bijvoorbeeld de vloer, gordijnen of handige kledingkast over? Let ook goed op of alle keukenapparatuur achterblijft, het zou vervelend zijn als jij denkt dat alles achterblijft en de verkoper blijkt de oven en vaatwasser te hebben meegenomen.

 

Meestal maakt de verkopend makelaar de koopakte op en wordt er gebruik gemaakt van een standaard koopovereenkomst. Controleer altijd goed of alle gegevens kloppen, let hierbij met name op de persoonsgegevens, koopsom en ontbindende voorwaarden.

Bedenktijd als koper

 

In principe is het koopcontract bindend, nadat het is ondertekend door alle partijen. Als particuliere koper heb je wettelijk drie dagen bedenktijd. Van deze drie dagen moeten er minimaal twee werkdagen zijn.  Dit betekent dat je binnen drie dagen na ondertekenen nog kunt afzien van de aankoop, zonder een reden op te hoeven geven en zonder financiële gevolgen. 

Ontbindende voorwaarden

 

Nadat de drie dagen bedenktijd zijn verstreken, zit je vast aan de koopovereenkomst, tenzij je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen in de koopovereenkomst. Deze zijn vaak al bij het bieden op het huis besproken. Stel dat je als ‘onder voorbehoud van financiering’ hebt opgenomen als ontbindende voorwaarde. Je mag het koopcontract dan ontbinden als het jou niet lukt om binnen de gestelde tijd de financiering rond te krijgen, doordat je bank of geldverstrekker weigert de gewenste lening te verstrekken. Let op: je moet hiervoor wel een formele afwijzingsbrief van een gerenommeerde geldverstrekker hebben.

Wanneer word ik eigenaar van het huis?

 

Als je de koopakte hebt getekend, wordt je niet meteen eigenaar van het huis. Je moet immers eerst nog je financiering of hypotheek regelen. Pas als dat is geregeld, kan je naar de notaris om de leveringsakte te ondertekenen. Het moment van de sleuteloverdracht vindt plaats op de met verkoper afgesproken datum. Nadat koper en verkoper de leveringsakte hebben ondertekend bij de notaris, ben jij de rechtmatige eigenaar van je nieuwe huis!

Waarborgsom of bankgarantie?

 

Meestal wordt de koopsom pas voldaan op het moment van overdracht. Daarom is het gebruikelijk dat de verkopende partij vraagt om een waarborgsom of bankgarantie. Dat geeft de verkoper meer zekerheid dat je een serieuze koper bent en de woning ook echt gaat kopen. Vaak bedraagt de waarborgsom 10% van de koopsom. Bij een huis van 300.000 euro is dat dus een waarborgsom van 30.000 euro. Als de koop niet doorgaat, en de bedenktijd en ontbindende voorwaarden zijn verlopen, dan heeft de verkoper recht op die waarborgsom.

 

Een waarborgsom betaal je aan de notaris. De notaris houdt het bedrag in beheer totdat de koop definitief is. Als de koop gewoon doorgaat, krijg je de waarborgsom gewoon teruggestort. 

 

De waarborgsom is een een flink bedrag, niet iedereen heeft dat op de bankrekening staan, of heeft dat geld nodig voor de verbouwing. Als je die waarborgsom niet kan of niet wilt betalen, kan je ook kiezen voor een bankgarantie. In dat geval vraag je een geldverstrekker of die de waarborgsom kan voorschieten op het moment dat de koop niet doorgaat. Een bankgarantie kost echter wel geld, meestal een een paar honderd euro. Als de koop gewoon doorgaat, eindigt de overeenkomst weer. Als de koop niet doorgaat, en je kan geen beroep doen op de ontbindende voorwaarden, dan schiet de geldverstrekker de waarborgsom voor. In dat geval heb jij een schuld ter hoogte van de waarborgsom, die je moet terugbetalen aan de geldverstrekker.

Koopcontract inschrijven bij Kadaster

 

Je kan er als koper voor kiezen om het koopcontract te laten inschrijven in de openbare registers. Als koper ben je dan beter beschermd tegen bijvoorbeeld faillissement van de verkoper of levering van de woning aan een hogere bieder. Je stelt met de inschrijving van de koopovereenkomst bij het Kadaster veilig dat de woning wordt overgedragen aan jou, wat er ook gebeurd.