Hypotheek regelen

Na het ondertekenen van de koopakte, is het tijd om een hypotheek af te sluiten. Een hypotheekadviseur kan je helpen met het kiezen van de juiste hypotheek die past bij jouw situatie. In dit artikel lees je wat je kan verwachten als je een hypotheek gaat regelen.

Afhankelijk of onafhankelijk hypotheekadvies

 

Je kan uit twee soorten hypotheekadviseurs kiezen: een afhankelijk of een onafhankelijk hypotheekadviseur. Een adviseur bij een bank is afhankelijk en zal alleen advies geven over hypotheken bij die bank. Terwijl een onafhankelijk hypotheekadviseur je advies kan geven over hypotheken bij verschillende geldverstrekkers. Tip: Vergelijk de verschillende prijzen van banken en onafhankelijk adviseurs, lees reviews en bekijk de actuele rentestanden van de banken.

Oriëntatiegesprek

 

Bij de meeste hypotheekadviseurs kan je vrijblijvend een gratis oriëntatiegesprek aanvragen. Zo kan je kennismaken met de adviseur, waarin jouw persoonlijke situatie en wensen worden besproken. Je krijgt ook meer informatie over je mogelijkheden om een financiering te krijgen, de werkwijze, kosten en vervolgstappen. Naast een goede prijs en scherpe hypotheekrente, is het ook belangrijk dat je voldoende vertrouwen hebt in de vakkundigheid en betrouwbaarheid van de hypotheekadviseur.

Adviesgesprek

 

Tijdens een adviesgesprek zal de hypotheekadviseur een aantal onderwerpen met je bespreken en daarover advies geven:

 • Je financiële situatie. Zowel je huidige als verwachte toekomstige situatie. Heb je een vast contract? Verwacht je dat je de komende jaren meer of minder gaat verdienen? Welke maandlasten wil je hebben?

 • De verschillende hypotheekvormen. De meest voorkomende vormen zijn annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek.

 • De rentevaste periode. Je kan kiezen hoe lang je de hypotheekrente wilt vastzetten. Als je de hypotheekrente vastzet voor een kortere periode, is de rente lager, maar heb je wel het risico dat de rente na die periode hoger is. Als je kiest voor een langere rentevaste periode, kies je voor meer stabiliteit in je maandlasten. 

 • Eigen geld inbrengen. Om je maandlasten te verlagen, kan je eigen geld inbrengen. Bedenk echter wel goed dat je ook eigen geld nodig hebt voor de kosten koper, verhuiskosten en eventueel verbouwing of het kopen van meubels.

 • Verzekeringen. Sommige banken eisen een overlijdensrisicoverzekering of opstalverzekering bij het afsluiten van een hypotheek. 

Een hypotheekadviseur kan je voor al deze onderwerpen helpen om te ontdekken wat het beste bij jouw situatie past.

Documenten verzamelen en aanleveren

 

Om een hypotheekofferte te kunnen maken, heeft de geldverstrekker een aantal documenten nodig. Deze kan je zelf opvragen of je kan je hypotheekadviseur vragen dit voor jou te doen. Vaak kan je besparen op de kosten door zelf deze documenten aan te leveren. De volgende documenten zijn meestal noodzakelijk bij het aanvragen van een hypotheek.

 • kopie paspoort of ID-kaart

 • werkgeversverklaring

 • recente salarisstroken

 • recent bankafschrift, om aan te tonen dat je salaris is gestort

 • afschrift van je spaarrekening, als je eigen geld inbrengt

 • als je ondernemer bent: de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar

 • het koopcontract

 • taxatierapport

Hypotheekofferte

 

Als je alle keuzes hebt gemaakt voor jouw hypotheek en de noodzakelijke documenten hebt aangeleverd, zal de bank een hypotheekofferte opmaken en opsturen. Zodra je deze hebt ondertekend, heb je de hypotheek geregeld. Hiermee vervalt het voorbehoud van financiering in het koopcontract. De bank zal nu met de notaris schakelen, zodat de hypotheekakte opgemaakt kan worden. De bank zal ook alle betalingen met de notaris regelen.