Bieden en onderhandelen

Je hebt je droomhuis gevonden! Je weet wat je kunt en wilt betalen  en deze woning past binnen je budget. Je wilt een bod doen op dit huis. Hoe pak je dit aan? In dit artikel geven we je concrete tips om een goed bod te kunnen uitbrengen op je huis en eventueel in onderhandeling te gaan.

Waarde bepalen van het huis

 

Voordat je een bod gaat uitbrengen op de woning, is het belangrijk om te weten wat het huis waard is. Je wilt immers niet te veel betalen, maar je wilt wel serieus genomen worden met je bod. 

Factoren die waarde huis bepalen

 

Er zijn veel verschillende factoren die van invloed zijn op de waarde van het huis. De belangrijkste factoren zijn:

 • De locatie. In welke buurt is het gelegen? Zijn er voorzieningen in de buurt?

 • Het aantal vierkante meters

 • De aanwezigheid van een tuin en de ligging daarvan

 • Of er achterstallig onderhoud is

Tips om waarde huis in te schatten

 • Als je een aankoopmakelaar hebt, kan je aan de aankoopmakelaar vragen om een inschatting van de waarde van de woning.

 • Bij het Kadaster kan je voor een klein bedrag de verkoopgegevens opvragen van vergelijkbare woningen die recent zijn verkocht in de buurt.

 • Funda toont op de pagina van het huis ook de gemiddelde vierkante meterprijs van de buurt.

 • Je kan ook een taxatie en/of bouwkundige keuring laten uitvoeren, om een professionele waardebepaling te krijgen.

 • Een goedkoper alternatief is een online taxatie via Vastgoedschatter of Calcasa.

Een bod uitbrengen op een koophuis

 

Als je weet wat het huis ongeveer waard is, moet je bepalen welk bod je gaat uitbrengen en op welke manier. Doe je een eindbod of ga je onderhandelen? Welke ontbindende voorwaarden neem je op? 

Eindbod of onderhandelen

 

Je kan ervoor kiezen om een eindbod uit te brengen of een lager bod te doen en daarmee eventueel een onderhandeling te starten. Als je een eindbod uitbrengt, hoeft de verkopende partij het alleen maar te accepteren of af te wijzen. Je kan ook over de koopsom onderhandelen. De verkoopmakelaar of verkoper kan dan een tegenbod doen, waarna jij weer een nieuw bod kan doen. Elke keer als er nieuw bod wordt uitgebracht, vervalt het vorige bod. Het is in allebei de gevallen belangrijk om voor jezelf van tevoren een maximum te bepalen, want het is lastig om dit te bepalen als je aan het onderhandelen bent over een huis waar je verliefd op bent geworden.

Ontbindende voorwaarden

 

Meestal worden er ontbindende voorwaarden opgenomen bij een bod op een huis. Daarmee geef je aan dat de koop niet doorgaat onder bepaalde omstandigheden. Veel voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

 • Voorbehoud van financiering. Dit betekent dat je tot een bepaalde datum de tijd krijgt om je financiering rond te krijgen. Als dat niet lukt, dan mag je het koopcontract ontbinden. Hiervoor moet je wel een verklaring van een hypotheekverstrekker hebben waarin officieel staat vermeld dat je niet in staat bent om het huis te financieren.

 • Bouwkundige keuring. Je kunt een bepaald maximumbedrag aan noodzakelijk onderhoud of reparaties die volgen uit een bouwkundige keuring. Zo kan je het koopcontract ontbinden als er ernstige verborgen gebreken aan het licht komen.

 • Voorbehoud van verkoop eigen woning.

Hoe breng je een bod uit?

 

Je kan een bod zowel telefonisch als per e-mail uitbrengen. Het voordeel van een telefonisch bod is dat je misschien al de reactie kan peilen. Het is aan te raden om het bod altijd per e-mail te bevestigen, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan en ook de ontbindende voorwaarden duidelijk op papier staan.

 

Als je een aankoopmakelaar hebt, zal de aankoopmakelaar het bod namens jou uitbrengen. Het is dan nog steeds belangrijk om na te denken over de ontbindende voorwaarden en het bod en dit goed te bespreken met de aankoopmakelaar. 

Tips voor een goed bod:

 • Stel je flexibel op. Misschien heeft de verkoper al een huis gekocht en wilt het zo snel mogelijk verkopen, of heeft het juist een nieuwbouwhuis gekocht, waardoor het nog een half jaar duurt. Als jij flexibel bent voor de opleveringsdatum, maak je meer kans.

 • Biedt geen rond bedrag. Veel mensen zijn geneigd om een bod af te ronden op 5 of 10 duizend euro. Als jij net ietsje meer biedt, heb je kans de concurrentie te slim af te zijn.

 • Wees creatief, maak het persoonlijk. Laat de verkoper weten waarom jij voor het huis bent gevallen. Misschien wordt het huis je gegund. 

Wettelijke bedenktijd

 

Je hebt als koper drie dagen wettelijke bedenktijd. Dat betekent dat je zonder opgaaf van reden kan afzien van de koop. Daarna kun je alleen nog afzien van de aankoop op basis van ontbindende voorwaarden.